Okolica

  Arheološki park San Simon
Na podlagi več kot stoletnih arheoloških raziskav, predvsem v zadnjem obdobju, so najdišče leta 1999 zaradi arheoloških, zgodovinskih, umetnostno-zgodovinskih, naselbinskih, krajinskih in drugih izjemnih lastnosti razglasili za kulturni spomenik državnega pomen. Arheološke najdbe so bile najdene na površini štirih hektarjev. Odkriti so ostanki obmorske rimske vile (villae maritimae) z gospodarskim poslopjem in največje pristanišče iz istega časa, ki skupaj predstavljata eno največjih posestev v tem delu Istre. 
 
Prostori rimske vile so tlakovani s črno-belimi mozaiki neprecenljive vrednosti. Pristanišče z dvema pomoloma, ki varujeta varen pristan, velja za tipično rimsko in je omogočalo pristanek plovil tudi ob močnejših vetrovih. Ob izkopavanjih so raziskovalci na več mestih naleteli tudi na ostanke antičnega vodovoda. 
 
Kompleks rimske vile v Simonovem zalivu omogoča temeljito raziskovanje italske civilizacije, ki je nekoč cvetela v Istri. 
 
V parku so na ogled obnovljeni zidovi stanovanjskega dela, ki so bili odkriti med izkopavanji v 20. stoletju, na severnem delu je položen del rekonstruiranega talnega mozaika iz stanovanjskega dela, na jugu pa hodnik, ki povezuje vilo in pristanišče. V zaledju vile so bili odkriti tudi ostanki vodovoda, ki je kompleks vileo skrboval z vodo.

Uživajte v soncu, morju in prijetnem okolju !

Apartmaji Mirando, Izola, Slovenija